Vi er med i den populære podcast, Vin for Begyndere, hvor fokus i dette afsnit er på regionen Côte des Bar, som er et af de nye hotspots i Champagne.
De tre champagneproducenter udvalgt til smagekassen står på skuldrene af de to kultproducenter fra området, Cedric Bouchard og Vouette & Sorbée, og deler således i vidt omfang marker, produktionsmetoder og filosofi med disse bannerførere. Der er tale om nye talenter, hvor kvaliteten allerede er tårnhøj.
Da smagekassen indeholder cuvéer i yderst begrænset produktion er der også et begrænset antal smagekasser. Køb den nu og smag eventuelt champagnerne mens du lytter til afsnittet.
Smagekassen indeholder champagner fra Clandestin, Elise Dechannes og Julien Prélat. Læs mere om disse herunder.
1.450,00 kr. Original price was: 1.450,00 kr..1.295,00 kr.Current price is: 1.295,00 kr..
Ikke på lager
Ikke på lager
Bemærk at alle disse champagner serveres på flere forskellige af landets toprestauranter. Topchampagne behøver ikke være dyrt, dyrt – hvis man vel at mærke finder de rigtige talenter, som stadig bevæger sig lidt under radaren. I hvert fald lidt tid endnu… Smagekassen indeholder følgende champagner:
“Er det her ‘kun’ hendes standardcuvée?! What…”
Lignende udbrud har vi efterhånden fået en del gange, når vi har haft Elise Deschannes Essentielle med til smagninger. Ikke underligt med den kvalitet man finder i glasset. Helt uimodståelig modenhed i frugten, der byder på mirabeller og kvæder med et tvist af bergamot og muld. Kompleks champagne med kant. 100 % pinot noir. Vinificeret på ståltanke. Biodynamisk dyrkede druer med en ufattelig modenhed. Udelukkende fra 2019-årgangen. Minimal tilsætning af svovl og ingen dosage.
Elise Dechannes holder til i det hyggelige område, Les Riceys, i Côte des Bar, hvorfra Elise frembringer mesterværker fra sine omhyggeligt, biodynamisk dyrkede vinmarker. Her bliver der eksperimenteret med åbent sind med alverdens naturpræparater i marken og bl.a. forsøg med lagring på amfora i kælderen. Forvent frugtige og elegante champagner med nerve, sjæl og en vis portion vildskab. Elise Deschannes er endnu et fremragende eksempel på, at kvaliteten i champagnerne fra det sydlige Champagne tager kvantespring i disse år.
Julien Prélat Les Vignes Basses
Elegant og frugtig champagne fra Prélat på ren meunier. Den drue kan altså noget uanset hvor overset den historisk set har været i kvalitetsmæssig forstand. De små growers har knækket koden. Kun 1500 flasker produceret. Gæret og lagret på ståltank.
Julien Prélat er en lille, kvalitetsorienteret producent fra byen Celles-sur-Ource i regionen Côte des Bar (Aube) i det sydlige Champagne. Stilen her er elegant, floral og imødekommende med gennemtrængende Aube-karakter. Champagnerne herfra flaskes som enkeltmarks- og enkeltdruechampagner med rig mulighed for at dykke ned i de enkelte terroirs og druer. Prélat har desuden besiddelser på nogle af de samme marker som Aubes mest hypede producent, Roses De Jeanne/Cedric Bouchard. Den årlige produktion ligger på mikroskopiske 10.000-15.000 flasker.
“5 g dosage og ståltanksgæret. Meunier ramt lige i bullseye. Lige i fjæset-kirsebær, solbær endda, frugtte, røgede indslag, sprød og knitrende med reduktion i positiv udgave, faktisk optræder den med lukkede øjne næsten som mild cool climate yderkommune-pinot noir. Meget vellykket.” – René Langdahl
Clandestin er uden tvivl én af de mest lysende stjerner på den sydlige himmel i Champagne, nemlig i Aube. Clandestin er et projekt, der styres af Benoit Doussot med hjælp fra hans mentor gennem flere år Bertrand Gautherot fra Voutte & Sorbée.
Clandestin betyder skjult eller hemmeligt og refererer til de ‘genopdagede’ marker af høj kaliber, som druerne til disse champagner kommer fra. Alt vinificeres på små træfade og der eksperimenteres sågar med længere lagring på fad end på flaske – helt op mod 7 års lagring på fade med efterfølgende 1,5 års lagring på flaske. Radikalt anderledes end den gængse tilgang og det er vel kun producenter som Guillaume Selosse af kendte eksempler, som har kastet sig ud i noget lignende med cuvéen, Largillier. Champagnerne herfra er mineralske, spændstige og komplekse.
1.140,00 kr. Original price was: 1.140,00 kr..995,00 kr.Current price is: 995,00 kr..
Ikke på lager
Ikke på lager